Foto van weduwe Mozart


In het stadsarchief van de Beierse stad Altötting heeft men een foto gevonden met daarop de weduwe van Mozart (uiterst links). Tot dus ver was er van haar geen foto beschikbaar en men kan dus spreken van een unieke vondst. De foto is gemaakt in oktober 1840 tijdens viering van de 70e verjaardag van de componist Max Keller. Het gaat hier om een kopie van een daguerreotype, en is sowieso al bijzonder omdat de fotografie als zodanig in 1840 pas 3 jaar bestond. Hoewel men bij het stadsarchief beweerd dat men het een en ander goed heeft onderzocht, zijn er ook critici die twijfelen of op de bewuste foto daadwerkelijk Constanze Mozart is te zien.

Jetzt sind wir wieder wer!

Afgelopen zaterdag verdiende die Manschafft de derde plaats in het wereldkampioenschap voetbal. Helaas voor de Duitsers geen “Wunder von Bern” zoals in 1954 toen ze min of meer onverwachts wereldkampioen werden. Het psychologische effect van die overwinning op het naoorlogse West-Duitsland was enorm: “Viele Deutsche sehen in dem "Wunder von Bern" nach der Katastrophe des "Dritten Reichs", dem Wiederaufbau und dem Wirtschaftswunder einen entscheidenden Schritt auf dem Weg zur Rückgewinnung der internationalen Anerkennung ihres Landes. Für den Politologen Arthur Heinrich und den Historiker Joachim Fest begann mit dem "Wunder von Bern" die Nachkriegszeit in Deutschland.” Fest gaat zelfs zo ver dat hij de dag dat het Duitse team wereldkampioen werd, 4 juli 1954, ziet als de ware geboortedatum van de Bundesrepubliek.
Geen “Wunder von Bern”, maar desondanks zijn de Duitsers heel tevreden want ze zijn veel verder gekomen in het toernooi dan dat ze ooit gehoopt hadden. En wellicht dat het hele wereldkampioenschap ook nog een klein “Wirtschaftswunder” gaat opleveren, en daar kan Nederland dan ook weer mooi van profiteren. Iets wat die altijd-over-Duitsland-zeikende-vierdegeneratie-oorlogsslachtoffers ook maar eens bij stil moeten staan (wordt het overigens niet eens tijd voor therapie?).

History 3, Football 2

“73% of UK residents are interested in history, …and around half (48%) express an interest in football”. Voorwaar, een opzienbarende uitkomst van een recente enquête uitgevoerd door het Britse onderzoeksbureau Mori in het kader van de History Matters campagne. Ha, ha, eat that, Koning Voetbal. En het wordt nog mooier; 69% van de ondervraagden vond geschiedenis hartstikke “cool” en slechts 20% vond het “uncool”. Dus als je er een beetje bij wil horen in “the U.K.” dan ga je in de pub A History of Britain Vol. III van Schama zitten lezen en doe je je duurbetaalde David Beckham voetbalshirt (celebrities were said to interest only 25% of those interviewed) alleen nog maar aan als je het plafond gaat witten.
Blijft er bij mij toch nog wel iets van een twijfel hangen over de uitkomst van dit onderzoek. Niet dat ik denk dat er geschoemeld is met de resultaten of dat de ondervraagden hebben zitten liegen. Maar vanavond wordt op BBC 1 World Cup Match of the Day uitgezonden en tegelijkertijd op BBC 4 het historische drama Beau Brummell: this charming man en ik ben reuze benieuwd naar welk programma het gros van de Britten gaat zitten kijken…

Huis van de geschiedenis (2)

Maxime Verhagen (CDA) blijft ijveren voor een Huis van de geschiedenis, of zo u wilt een Nationaal Historisch Museum. De regering zou met Prinsjesdag met een plan en financiële onderbouwing moeten komen. Of dat allemaal gaat lukken is door de val van het kabinet Balkenende II zeer onwaarschijnlijk geworden. Het is in ieder geval bemoedigend om te zien dat politici als Verhagen en Marijnissen (SP) zich blijven inzetten voor een nationaal geschiedenismuseum. Als mogelijke locatie voor het museum wordt paleis Soestdijk genoemd.

Over the top

"It was a lovely bright morning, but the feelings of the men were tense. We had Breakfast at 5.0 a.m., afterwards the officers were going around to see all the men and have a talk with us. The shelling was terrific and the Germans started to shell our lines. At 7.20 a mine was exploded under the German trenches. An officer detailed me and an other soldier standing by me to carry forward with us a box containing a signalling lamp. At 7.30 whistles were blown and the attack started..." (private Sidney Williamson)

De slag om de Somme begon vandaag 90 jaar geleden; het is een slag die als geen ander die in het Britse nationale bewustzijn is gegrift. Niet verwonderlijk dat de site van de BBC ruim aandacht besteed aan deze slag. Lees o.a het relaas van een Brit en een Duitser die in de voetstappen van hun grootvaders de slag herbeleven.